Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil het via een wetswijziging makkelijker maken voor hypotheekadviseurs om huiseigenaren die met betalingsproblemen kampen te adviseren.

Dat blijkt uit een voorstel om de wet op het zogenoemde provisieverbod te wijzigen. Volgens de huidige regels moeten hypotheekadviseurs de kosten van advies altijd apart in rekening brengen bij de klant.

Betalingsachterstand op hypotheek

Huiseigenaren die met betalingsproblemen kampen schrikken echter vaak terug voor de directe kosten van het advies. Die kunnen al snel oplopen tot 1.500 à 2.000 euro. Daarom wil Dijsselbloem het in uitzonderingsgevallen mogelijk maken voor hypotheekadviseurs om de kosten van hun advies te laten betalen door de bank die de hypotheeklening heeft verstrekt.

“Het doel van de uitzondering op het provisieverbod is het wegnemen van eventuele belemmeringen (…)voor de aanbieder, bemiddelaar of adviseur om in gesprek te gaan met consumenten met (voorzienbare) betalingsachterstanden”, zo valt in de toelichting op het wetsvoorstel te lezen

Omzeilen provisievebod

Het probleem dat klanten die in de penarie zitten niet met advies geholpen kunnen of willen worden, speelt volgens De Volkskrant vooral bij SNS Reaal, omdat deze bankverzekeraar adviesdiensten veelal bij franchisenemers heeft ondergebracht die onder het provisieverbod vallen.

De andere grootbanken zouden minder last hebben van het probleem dat ze klanten in nood niet goed kunnen bereiken. ING, Rabobank en ABN Amro werken in dit verband met eigen afdelingen voor 'bijzonder beheer'.

Toch kan de wetswijziging ook voor probleemklanten van ING, Rabobank en ABN AMRO een drempel wegnemen. Als oversluiten van de hypotheeklening een optie is bij klanten met betalingsproblemen, hoeven de banken klanten de kosten van advies niet alsnog in rekening te brengen, zo luidt het nieuwe wetsvoorstel. Momenteel is dat nog wel het geval.

Lees ook

SNS: meer hypotheekklanten met betalingsachterstand

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl